Mevrouw van Vliet kan niet meer zo goed lopen en wil daarom graag met een scootmobiel leren rijden.
Meneer Peters heeft Alzheimer maar wil graag zelf zijn tuin blijven onderhouden.
Mevrouw Janssen heeft rugklachten en wil graag weten hoe ze haar werk op kantoor kan blijven doen.


Wat is ergotherapie?
Hebt u moeite met alledaagse bezigheden zoals koken, wassen, tuinieren of boodschappen doen? Met een ergotherapeut zoekt u samen naar praktische oplossingen om uw dagelijkse activiteiten te kunnen blijven uitvoeren. Wat kunt u niet of niet goed meer zelf? En welke oplossing is voor u het beste geschikt? Het kan zijn dat u op een andere manier uw activiteit leert uit te voeren of misschien hebt u meer baat bij een hulpmiddel. In enkele oefeningen of meerdere trainingen leert u uw hulpmiddel goed te gebruiken of te wennen aan de nieuwe manier van uw activiteit uitvoeren.

Behandelingen
Voorbeelden uit de praktijk:

Mevrouw Van Vliet 72 is niet meer zo goed ter been en wil graag scootmobiel leren rijden. Paradocs regelt de aanvraag van een scootmobiel en oefent met haar enkele keren op haar nieuwe voertuig. Zo kan mevrouw Van Vliet in haar eigen omgeving op een veilige manier mobiel blijven. De ergotherapeut komt ook bij meneer Peters. Hij wil ondanks zijn Alzheimer zijn tuin blijven onderhouden. Samen met meneer Peters en zijn vrouw, bedenkt de ergotherapeut een haalbare oplossing: de echtgenote van meneer Peters schrijft op een briefje wat er gedaan moet worden in de tuin en ze legt een foto van het benodigde tuingereedschap erbij. Zo kan meneer Peters weer zelf aan de slag in zijn tuin! Mevrouw Janssen wil graag aan het werk blijven, ondanks haar rugklachten. Ze laat de ergotherapeut haar werkplek en werkzaamheden zien. Hierna krijgt ze enkele adviezen om haar werkplek en werktaken anders in te richten. Eventueel wordt nog gezocht naar enkele aanpassingen aan het toetsenbord, muis of bureaustoel om de klachten beter onder controle te krijgen.

Wanneer u bij ons komt, bespreken we eerst uw hulpvraag. We kijken naar uw situatie en naar mogelijke oplossingen. Dit doen we altijd in goed overleg met u. We helpen u de oplossingen uit te proberen en eventueel nog enkele malen te oefenen.

Behandelingen van de ergotherapeut zijn altijd in uw eigen omgeving, zoals bij u thuis, op uw werk of in de buurt van uw woning. Soms betrekken we ook uw partner of mantelzorger bij de behandeling. Zo proberen we de behandeling zo goed mogelijk te laten aansluiten bij uw specifieke situatie. Want iedereen is uniek en dat vraagt om een individuele aanpak!

DOELGROEP
Volwassenen

Mevrouw Van Vliet kan niet meer zo goed lopen en wil graag met een scootmobiel leren rijden; meneer Peters heeft Alzheimer en wil graag zelf zijn tuin blijven onderhouden; Mevrouw De Graaf heeft Parkinson en wil graag zelfstandig haar eten blijven koken.
Dit zijn enkele voorbeelden van cliënten die de ergotherapeuten van Paradocs behandelen. Als gevolg van diverse klachten of aandoeningen kan het zijn dat u belemmerd wordt in het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten.

Arbeid
Mevrouw Janssen heeft rugklachten en wil graag weten hoe ze haar computerwerk kan blijven doen. Mevrouw de Jong is manager op een sociale werkplaats en wil graag weten hoe ze de werkplekken van haar medewerkers het beste kan inrichten.

Werk is voor velen een belangrijke dagelijkse activiteit. Op een gezonde manier werken is daarom erg belangrijk. Advies inwinnen van een ergotherapeut over uw werkplek of werktaken kan verschillende aanleidingen hebben, zoals rug- en schouderklachten, hoofdpijn, ect. Wij adviseren bijvoorbeeld over eventueel aanpassen van de werkplek door andere instellingen of meubilair. Soms is de indeling van een kantoor of bureau niet optimaal waardoor klachten kunnen ontstaan. Of de indeling van de werkzaamheden veroorzaakt klachten bij u. Voor uiteenlopende fysieke klachten op uw werk kunt u dus bij Paradocs terecht.

We volgen regelmatig extra scholing en zijn aangesloten bij diverse netwerken om onze kennis en ervaring up-to-date te houden.